Search
Close this search box.

Onze missie

Een andere wereld is mogelijk. Zelfs in Nederland.
Jacobin is een socialistisch tijdschrift – een platform voor linkse ideeënstrijd over economie, politiek en cultuur en deel van een grotere internationale familie.
Meer lezen over onze missie? Lees hier ons manifest.
Op de hoogte blijven? Geef je hier op voor onze nieuwsbrief!

Jacobin is niet nieuw: ons Amerikaanse zusterblad is opgericht in 2012. De Amerikaanse oprichter Bhaskar Sunkara maakte de eerste edities van Jacobin op 21-jarige leeftijd vanuit zijn studentenkamer in Washington D.C., omdat hij geloofde dat er behoefte was aan een socialistisch geluid in de journalistiek. Sunkara kreeg gelijk: Jacobin werd een succes. Hij wilde met Jacobin de ideeën uit de intellectuele traditie van het analytisch marxisme voor het grote publiek toegankelijk maken, en bestaande socialistische initiatieven in de Verenigde Staten zowel steunen als van kritiek voorzien. Maar de populariteit van Jacobin is niet alleen te danken aan de inhoud, maar ook de vorm, in woord en beeld. Die past bij 21ste-eeuws links: brutaal, universeel, en helder. Het beeldmerk van Jacobin is een gestileerd profiel van Toussaint Louverture, leider van de Haïtiaanse revolutie. In een artikel over de visuele identiteit van Jacobin, licht Remeike Forbes, de ontwerper van dit logo, deze keuze als volgt toe: ‘De Haïtiaanse Revolutie vat de historische missie van Links samen: de daadwerkelijke verwezenlijking van de Verlichting. Wanneer de verworpenen der aarde erin slagen dit denken te bevrijden uit de klauwen van de huichelaars die denken dat ze er een monopolie op hebben, kan het een radicaal emancipatieproject worden.’ Jacobin Nederland is onze bescheiden bijdrage aan dit project.

Stichting Dissident, de stichting die opgericht is met het doel om Jacobin Nederland uit te geven, is sinds 8 februari 2022 een franchise van Jacobin Foundation Ltd. (te Brooklyn, NY). Dat betekent dat Jacobin Nederland in ruil voor een ‘franchise fee’ van 5% van de bruto inkomsten het recht heeft het merk te voeren, vrijelijk te vertalen uit de Amerikaanse, Italiaanse, Braziliaanse en Duitse Jacobins, en uit de wetenschappelijke publicatie Catalyst. In financieel en redactioneel opzicht is Jacobin Nederland onafhankelijk. Met het oog op het merkgebruik en de uitwisseling is er op aanzienlijke afstand van de dagelijkse kopijstroom wel enig coördinerend redactioneel overleg met Jacobin US.